За нас

Здраве, сила, дух, традиция, изкуство, реализация – това за нас са основните елементи за пълноценен и щастлив живот, върху които градим нашата дейност. Ако искате да станете част от нас и да постигнете този баланс – нашите врати са широко отворени.

Визия

Да помогнем за изграждането на българско общество, запознато с народните традиции и
вярвания, съпричастно към нашата народна историческа памет, ангажирано със съвременните
проявления на народното творчество и начините всеки от нас да се включи като зрител или
изпълнител в това изкуство. За нас народните ценности обогатяват и просветляват човека към
културен живот.

Мисия

Нашата основна цел е да намерим общ език със съвременния българин, който да отвори
мирогледа си и да се потопи в традицията, която е основно проявление на неговия ген и
завещание от прадедите. Всеки от нас е възпитан в традиционните ценности и дух и докосвайки
се до народното творчество може да се докосне и до извора на своята духовна сила и да намери
своето място и връзка със света.


Нашият стремеж е да съхраним и представим българския музикално-песенен фолклор, както и
да включим любителите на народното творчество и танц и нашите деца към един общ кръг –
нашето българско хоро.

История

Асти Денс стартира своята дейност през 2014г. разделена в две направления – създаване на фолклорна танцова формация (ФТФ), която да се изявява на професионално ниво, и организиране на любителски клубове по народни танци.

Фолклорната танцова формация започва развитието си с усилени репетиции и създаване на своя танцова програма, която да е подходяща за различни събития – сватби, празненства, концерти. Всяко събитие предполага различни по структура танци и общ замисъл, за които танцьорите се подготвят усилено в залата. Скоро след това започват и изявите, като всяка от тях носи ценен опит. Скоро след това формацията намира своя уникален облик – танцово шоу и песен на живо, благодарение на включването на младия талант певеца Антонио Симеонов в нашия екип. По-късно към нашата дейност се присъединява и големия граовски изпълнител Сорина Богомилова, която с уникалния си глас е позната на публиката от над 30 години като част от НФА „Филип Кутев”. Двамата изпълнители стават неразделна част от екипа и оформят нашата идентичност. Днес, след почти 10 години усилен труд, редиците на формацията са пълни с амбициозни и усмихнати танцьори, талантливи певци, а репертоарът се е обогатил с многобройните хореографии на ръководителя Николай Бояджиев. Нашата цел за създаване на един продукт, който да бъде израз на автентичния фолклор и да бъде реализиран като част от различни събития, е вече постигната. Бъдещето на формацията се оформя чрез работата ни за създаване на свой концерт-спектакъл, съставен от песни и танци от добруджанска фолклорна област, изпълнени върху авторска музика, чиято реализация се осъществява по Програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Представянето на концерта ще бъде през септември 2023г.

Другото направление на Асти Денс – школите по народни танци, намира своята реализация в отварянето на две клуба с адреси в гр. София и гр. Перник. През годините към тях са се присъединили много любители на българския народен танц и са се превърнали в наши съмишленици в съхраняването и популяризирането на традиционните български хора. Школите по народни танци са се включвали в редица фестивали на национално и международно ниво. Днес клубовете по народни танци за любители към Асти Денс са място за съхранение на автентични български хора от цяла България, съхранили се през вековете за да ни донесат духа на общността, задружността, идеала и морала на онези българи преди нас, които са знаели що е любов, чест и дълг, на онези наши праотци, които са добавяли винаги по малко от себе си и са развили фолклора до степен на надграден народопсихологически модел. 

Нашето бъдеще – нашите деца… от години Асти Денс развива своя детска група, създадена с цел да заформи у децата любов към народното изкуство, да им даде основата в танца и да надгради до всички възможни висини, да създаде артисти и човеци, които с плам в сърцето да поддържат българската традиция. В технологичния свят в който живеем всяко дете, включено в нашата група, е лична победа за нас.