За нас

Здраве, сила, дух, традиция, изкуство, реализация – това за нас са основните елементи за пълноценен и щастлив живот, върху които градим нашата дейност. Ако искате да станете част от нас и да постигнете този баланс – нашите врати са широко отворени.

Визия

Да помогнем за изграждането на българско общество, запознато с народните традиции и вярвания, съпричастно към нашата народна историческа памет, ангажирано със съвременните проявления на народното творчество и начините всеки от нас да се включи като зрител или изпълнител в това изкуство. За нас народните ценности обогатяват и просветляват човека към културен живот.

Мисия

Нашата основна цел е да намерим общ език със съвременния българин, който да отвори мирогледа си и да се потопи в традицията, която е основно проявление на неговия ген и завещание от прадедите. Всеки от нас е възпитан в традиционните ценности и дух и докосвайки се до народното творчество може да се докосне и до извора на своята духовна сила и да намери своето място и връзка със света.

Нашият стремеж е да съхраним и представим българския музикално-танцов-песенен фолклор, както и да включим любителите на народното творчество и танц и нашите деца към един общ кръг – нашето българско хоро.

История

Асти Денс стартира своята дейност през 2014г. разделена в две направления – създаване на фолклорна танцова формация (ФТФ), която да се изявява на професионално ниво, и организиране на любителски клубове по народни танци. 

Фолклорната танцова формация започва развитието си с усилени репетиции и създаване на своя танцова програма, която да е подходяща за различни събития – сватби, празненства, концерти. Всяко събитие предполага различни по структура танци и общ замисъл, за които танцьорите се подготвят в залата. Скоро след това започват и изявите, като всяка от тях носи ценен опит. Формацията намира своя уникален облик – танцово шоу и песен на живо, благодарение на включването на младия талант певеца Антонио Симеонов в нашия екип, с когото работи до 2023г. По-късно към нашата дейност се присъединява и големия граовски изпълнител Сорина Богомилова, която с уникалния си глас е позната на публиката от над 38 години като солист на НФА „Филип Кутев”. Двамата изпълнители биват неразделна част от екипа и оформят нашата идентичност през годините. След това към екипа се включва и народната певица Анна Асенова, дългогодишен изпълнител на народни песни с богат опит в областта.

Днес, след почти 10 години усилен труд, редиците на формацията са пълни с амбициозни и усмихнати танцьори, талантливи певци, а репертоарът се е обогатил с многобройните хореографии на ръководителя Николай Бояджиев. Нашата цел за създаване на един продукт, който да бъде израз на автентичния фолклор и да бъде реализиран като част от различни събития, е вече постигната.

Бъдещето на формацията се оформя чрез работата ни за създаване на свой концерт-спектакъл, съставен от песни и танци от добруджанска фолклорна област, изпълнени върху авторска музика, чиято реализация се осъществява по Програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Представянето на концерт-спектакъла „Един ден в Добруджа” на 10 септември 2023г. е реализация на нестихващия труд и амбиция на целия колектив.

Другото направление на Асти Денс – школите по народни танци, намира своята реализация в отварянето на два клуба с адреси на зали в гр. София и гр. Перник. През годините към тях са се присъединили много любители на българския народен танц и са се превърнали в наши съмишленици в съхраняването и популяризирането на традиционните български хора. Школите по народни танци са се включвали в редица фестивали на национално и международно ниво. Днес клубовете по народни танци за любители към Асти Денс са място за разучаване и игра на автентични български хора от цяла България, съхранили се през вековете, за да ни донесат духа на общността, задружността, идеала и морала на онези българи преди нас, които са знаели що е любов, чест и дълг, на онези наши праотци, които са добавяли винаги по малко от себе си и са развили фолклора до степен на надграден народопсихологически модел.  

Нашето бъдеще – нашите деца… от години Асти Денс развива своя детска група, създадена с цел да заформи у децата любов към народното изкуство, да им даде основата в танца и да надгради до всички възможни висини, да създаде артисти и човеци, които с плам в сърцето да поддържат българската традиция. В технологичния свят в който живеем всяко дете, включено в нашата група, е лична победа за нас.